You are here:  / Turystyka i Podróże / Turystyka kulinarna

Turystyka kulinarna

Podróżować można na wiele sposobów i w wielu celach. Nawet pomijając podróże biznesowe, można wyjechać żeby odpocząć, żeby pozwiedzać, żeby imprezować czy żeby poznać nowych ludzi. Popularna jest również turystyka kulinarna. Właściwie każdy naród ma swoją kulinarną tradycję i własną, oryginalną kuchnię. Na przykład w Portugalii często serwuje się ryby i mięso, które dla Polaka może wyglądać na niedosmażone, bo obróbka termiczna była na tyle skromna, że z kawałka mięsa, po wbiciu w niego widelca, wypływa krew. Podobnie zresztą jest we Francji. Czesi z kolei do wszystkich dań obiadowych serwują knedliki w dwóch postaciach – podobnej do kromki chleba i gęściejszej, z większą zawartością ziemniaków. Jedzenie jest jednak tylko jednym z aspektów ludzkiej działalności i kultury i osobiście, jakkolwiek lubię podczas wycieczki spróbować miejscowych specjałów, nie jestem w stanie traktować go jako głównego powodu wyprawy. Jestem jednak w stanie zrozumieć ludzi, którzy tak mają. Zwłaszcza tych, którzy lubią gotować.